Verbinding

Music moves me

Wauw wat was dat weer gaaf afgelopen zaterdag: Bertolf met zijn tour Soelaas.

Hij begint deze avond met: “Soelaas, wat een mooi woord…hetgeen wat muziek mij namelijk biedt: troost, steun.”

Hij neemt ons mee terug naar de tijd dat hij op het conservatorium zat en een scriptie mocht schrijven. Het leek hem interessant om te kijken of er koppelingen gemaakt konden worden tussen het type mens (introvert-extravert; karaktereigenschappen; enz) en de keuze voor muziek.

Ik zit geboeid te luisteren en denk alleen maar: wat interessant, hier zou ik nu nog aan mee willen doen en verder onderzoek naar willen verrichten!

Bertolf vertelt dat er helaas weinig uit kwam aan resultaten. Wat wel duidelijk naar voren kwam was dat er 2 typen muziekmensen zijn: mensen die bevestigd willen worden in hun stemming/emotie/zijn op dat moment óf mensen die hierin gereguleerd willen worden.

Ik moet direct denken aan mijn pubertijd. Anouk luisterde ik altijd als ik boos was. Ohh dan kon ik zo heerlijk meezingen/schreeuwen en voor mijn gevoel alles eruit laten (dit is overigens niet veranderd gelukkig 😊). Duidelijk een gevalletje: bevestigd worden in mijn emotie. Net als het luisteren naar Gavin James die me voor mijn gevoel door mijn liefdesverdriet heen geholpen heeft.

* Verbinding, connectie is het meest belangrijk in mijn leven, op alle mogelijke vlakken. En muziek zorgt voor ongelooflijk veel connectie in mijn leven.

Muziek verbindt mij met mijzelf, mijn lichaam, mijn emoties én ook met anderen.

Als ik bijvoorbeeld thuis ben, muziek op zet en dans, laat mijn ademhaling soms weten wanneer er verdriet zit, zonder dat ik er gedurende de dag weet/besef van had. *

In de pauze hoor ik mijn vader aan een bekende vertellen over onze muzikale band – als mijn vader eenmaal begint is er nooit geen houden meer aan! Ik geniet dan van alle muzikale verhalen en weetjes die mijn vader met zoveel passie vertelt-. Zo vertelt hij nu dat we ongeveer tien jaar geleden bij een concert van Paul McCartney stonden en dat ik tegen mijn vader zei: “kijk, daar staat Bertolf”. Mijn vader had toen nog geen idee wie hij was. Inmiddels weet hij dat Paul een van Bertolf zijn muzikale voorbeelden is en zijn we samen naar zijn tour ‘Her Majesty’ geweest waarin zijn liefde voor The Beatles luid klonk. Deze muziek, die als een rode draad door zijn leven loopt, net als bij mijn vader en daardoor ook weer door mijn leven…over verbinding gesproken!

Maar muzikale verbinding is er voor mij niet alleen tijdens concerten of alleen met mijn vader… zo is er muzikale verbinding tussen mij en een collega waarbij er niet alleen gepraat wordt over muziek, maar we elkaar ook nieuwe muziek toe sturen als in: ‘ken je deze al?! Echt geweldig!’

Muziek verbindt me ook met mensen verder weg: een vriend in NZ post een quote van John Lennon waar ik vervolgens op reageer en we het uiteindelijk hebben over wat ‘Imagine’ voor ons beide betekent.

En zo kan ik nog wel even doorgaan met voorbeelden van muziek die zorgt voor verbinding.

Soelaas, muziek als troost… zo waar als je het mij vraagt.

Ook in mijn sessies zet ik muziek in om de persoon tegenover mij te leren kennen. Ook hier geeft het vaak troost en zorgt het voor verbinding.

Ik leer de ander kennen via zijn/haar muzieksmaak en de verhalen achter nummers die veel voor ze betekenen.

Dit nummer van Bertolf is prachtig en een nummer wat mij soelaas biedt, maar ook een nummer wat ik passend vind in het werk wat ik doe.

Another Day…

“How many days could

It take your life to finally start, now

Before you get the sign to go

Well, get up on your feet and just work the plough

You will always regret if you don’t do it now

Maybe you can do something

You didn`t even know

So don`t wait for the world, love

To be pushing you down now

You know that this chance it may, just slip away

Don`t wait for the world, love

Cause they’ve got their feet up

Don`t ever let them take your words to say

No, don`t leave it to another day”

Dit nummer vertelt mij niet te wachten op de wereld, de stap te zetten en mijn hart te volgen. Dit nummer laat me denken aan het spiegelwerk wat ik dagelijks met mensen doe: wanneer mensen niet meer weten wie ze zijn; zich niet goed genoeg voelen; geen plezier meer ervaren; onzeker zijn en niet meer ‘in beweging komen’…

Ik zet ze letterlijk voor de spiegel. Confronterend maar uiteindelijk ook troostend: ik laat ze zien wat ik wel kan zien en zij op dat moment vaak (nog) niet.

Via de spiegel laat ik ze weer in contact komen met zichzelf; met alles wat daarbij hoort en kunnen ze vaak weer voelen, contact maken met wat voor hen belangrijk is.

Dit nummer is voor iedereen die al langer voelt dat je die stap wilt zetten: op het gebied van werk; je relatie; op persoonlijk vlak…

Don’t wait for the world now!

Deel jij je nummer van ‘dit moment’ ook?

Ik ben zo benieuwd! 

Omdat je door dit nummer bevestigd of gereguleerd wordt?

Share✨

P.s. !!

Wil je ervaren wat ik doe? 

Voelen hoe ook hier muziek voor verbinding zorgt?

Geef je op voor de workshop van 05 mei.

Het gaat snel! 

Slechts enkele plekken beschikbaar!