Verbinding

Liefde maakt NIET blind!!

De “Tinder Swindler”, de documentaire op Netflix waar het de afgelopen week om te doen was.
Het liet mij niet los. Ik voelde een sterke drang om hier iets over te schrijven!

Tinder Swindler

Voor wie de docu nog niet gezien heeft: de “Tinder Swindler” vertelt het verhaal van een productieve oplichter die zich op Tinder voordoet als miljardair en droomman. Je wordt meegenomen in hoe deze man leugens, manipulatie en bedrog gebruikt om vrouwen geld afhandig te maken.

Vol ongeloof, verwondering en spanning keek ik vorige week deze documentaire.
Meerdere malen schudde ik mijn hoofd vol ongeloof en merkte ik mijn eigen reacties en oordeel op: “hoe kun je daarin terecht komen? Hoe kun je zo naïef zijn? Hoe kun je je ‘gut feeling’ hier niet gevoeld hebben?”
Richting het einde van de documentaire zie je de reacties vanuit ‘de buitenwereld’ op deze vrouwen. Waarom reageren ‘we’ hier zo fel en afwijzend op?! vraag ik me later af.
Ik durf namelijk met zekerheid te zeggen dat veel mensen hetzelfde doen op een andere manier: niet trouw blijven aan jezelf.

Het hield me na het zien van de documentaire zo bezig, dat ik wist dat ik mocht voelen wat me hier zo in raakte én boos maakte. Meerdere malen merkte ik namelijk weerstand bij mezelf op.
Ik dook dieper in de beelden, de woorden en mijn eigen gevoelens, waardoor ik kwam bij hetgeen dat mij raakt.

RTL Boulevard
Wanneer ik door de berichten op internet vanuit verschillende kranten en andere media scrol om te lezen wat er over de “Tinder Swindler” geschreven wordt, voel ik dat er zich één comment in mijn hoofd blijft herhalen: “Liefde maakt blind”.
Later die week vertelt misdaadverslaggever Kees van der Spek bij RTL Boulevard dat deze vorm van oplichting veel voorkomt en het iedereen kan overkomen. Ook hij laat de uitdrukking “Liefde maakt blind” vallen.
Dit is waar mijn weerstand naar voren komt.
Het is toch niet de liefde die blind maakt!?
Volgens mij is het een gebrek aan liefde voor jezelf dat blind maakt.

Zelfbeeld
De dame die als eerste aan het woord is in de documentaire zegt verschillende dingen, waardoor ik opnieuw weerstand opmerk:
“Life is about love. The most happiest times I’ve had was when I was in love”.
“…The moment I get nervous, I know it is something special and I love getting nervous! ”
 “My first memories of love is Disney … hoping of something bigger … the prins coming to save you…”

En dan nog de vraag die zij zichzelf stelt waarbij ik verdriet voel:
“How special am I? I felt special but when he leaves you, you don’t know”.
Dit is precies wat mij raakt: je waarde en geluk buiten jezelf zoeken.
“An outward seeking to fix something on the inside.”

Voor mij heeft bovenstaand alles te maken met: je zelfbeeld, kernovertuigingen en o.a. afweermechanismen die je inzet om niet te hoeven voelen wat er in het hier en nu pijn doet.

Fantasie
Fantasie, het is een van de afweermechanismen beschreven door o.a. Anna Freud (een Oostenrijks-Brits-joodse psychologe. Ze volgde in haar werk het pad van haar vader Sigmund Freud en werd psychoanalyticus).
Het is dus niet zo dat liefde blind maakt… fantasie maakt blind voor de realiteit! Fantasie zorgt ervoor dat je niet in contact staat met jezelf en met wat er in het hier en nu gebeurt, maar het plaatje dat je in je hoofd hebt.

Regelmatig krijg ik aanvragen van mensen die op zoek zijn naar de liefde voor zichzelf en niet weten hoe ze hieraan kunnen werken. Het maakt ze moedeloos en machteloos, omdat ze vaak al van alles geprobeerd hebben, vaak tevergeefs.
De liefde op de eerste plaats in jezelf vinden!
We zeggen het vaak zo makkelijk, maar hoe doe je dat?

Zelfliefde
Waar is de liefde voor jezelf?
Liefde voor jezelf vind je niet in de ander!
Liefde voor jezelf vind je niet in een afspraak bij de kapper; door een lekker bad te nemen; tijd vrij te maken voor jezelf… Hoewel het zeker kan en zal bijdragen aan de relatie met jezelf is dit niet waar je de liefde voor jezelf vindt.

Liefde voor jezelf heeft o.a. te maken met:

  • Eerlijk en integer handelen
  • Respect hebben voor je eigen waarden en normen en je kernwaarden naleven
  • Handelen naar je grenzen
  • Jezelf durven zijn
  • Gepast delen
  • Opkomen voor jezelf
  • Verantwoordelijkheid nemen
  • Luisteren naar je gevoelens en emoties en daar zorg voor dragen
  • Ruimhartig naar jezelf zijn

Eerlijkheid
Eentje die ik zelf heel hoog heb staan is: eerlijk zijn naar mezelf.
Stel jezelf eens de vraag: Ben ik eerlijk naar mezelf?
Merk op waar je voelt dat je niet eerlijk bent naar jezelf. Waar sluit jij je ogen liever voor? Waar schiet jij in fantasie, omdat je de werkelijkheid niet wilt voelen?
Durf deze stukken en de gevoelens die daarbij aangeraakt worden ruimte te geven.
Durf in de spiegel te kijken en jezelf de vraag te stellen: ‘How special do I think I am?!’

Voel je dat het niet zo is zoals je zou willen?
Wil je graag meer liefde voor jezelf voelen?
Start today!

Durf in de actie te stappen in de stukken waarin je niet eerlijk bent naar jezelf!
Grow the love you deserve to feel for yourself!