Burnout het nieuwe normaal
Verslaving

Burn-out het nieuwe normaal?

Afgelopen weekend was ik op zoek naar een kaartje voor een vriendin. Tussen alle kaartjes voor: samenwonen; verjaardagen; zwangerschap; geboorte; huwelijk; nieuwe woning en nog meer welke horen tot de verschillende fasen van ons leven, vond ik deze: een kaart voor burn-out!
Ik viel stil. Is deze ziekte van stress zo normaal dat dit al standaard op een kaartje staat?!

Ja! Overduidelijk. Ook ik zie het steeds meer binnen mijn praktijk.
In mijn workshop van voorgaande maand, gaf een deelneemster -tevens huisarts van beroep- aan dat burn-out klachten alleen maar toenemen en op dit moment sky high zijn!

Het Parool schrijft zelfs het volgende:
Het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out (NCPSB) komt met nog alarmerender cijfers. Uit een ­onderzoek onder 427 werkenden blijkt dat in Nederland vier miljoen ‘verborgen burn-outs’ zouden zijn. 56 procent van de beroepsbevolking dreigt zonder actie binnen een halfjaar uit te vallen. Vorig jaar, toen hetzelfde onderzoek ook werd uitgevoerd, was dat nog 17 procent.

De pandemie vraagt veel van het aanpassingsvermogen van mensen en dat geeft vaak stress. “Een hogere werkdruk, thuiswerken waardoor de scheiding tussen privé en werk vervaagt en in veel gevallen ook zorg voor de kinderen, valt veel werkenden zwaar. Daarnaast is er de onzekerheid en angst voor baanverlies of een heropleving van het virus,” verklaart Risch.

Bron: Het Parool, Marloes de Moor, 18 september 2020.

Steeds jonger burn-out
Niet alleen de pandemie zorgt voor een toename van het aantal volwassenen met een burn-out.
De huidige generatie ervaart namelijk een steeds grotere druk om te presteren.
Ook kinderen en jongeren zijn niet veilig voor burn-out, angst- en stemmingsstoornissen.
Hoe kan het dat deze kinderen en jongeren al last hebben van stress? Het antwoord is simpel: we leven in een prestatiemaatschappij en er wordt op steeds jongere leeftijd veel van kinderen gevraagd.

Niksen
Niet alleen kinderen en jongeren vinden het steeds lastiger om te niksen, te spelen, tijd te nemen om te rusten. Ook volwassenen ervaren steeds meer moeite in het omgaan met stress en drukte, vinden stilzitten lastig en ervaren continu druk om productief te zijn.
Ken je het gevoel dat je altijd productief moet zijn en voel je je schuldig wanneer je dat niet bent?
Niksen wordt hierdoor moeilijk, we schamen ons op dat moment voor onszelf.

Alles is mogelijk. Zo niet, dan heb je gefaald!
We geloven steeds meer in een maakbaar bestaan. Alles is mogelijk en je bent verantwoordelijk voor je eigen leven vol succes en geluk! Als het niet lukt is dat jouw eigen schuld!
We leiden daardoor een steeds drukker bestaan. Vaak ook voor de buitenwereld.
Leef je meer je leven op social media voor anderen? Of leef je ook nog je leven hier op aarde voor jezelf?

Sta eens stil:

Hoeveel aandacht besteed jij aan echt tijd voor jezelf en geef je deze aandacht ook aan de dingen in jouw leven die jij écht belangrijk vindt?

Binnen mijn praktijk zie ik het volgende: alsmaar doorgaan; niet stil kunnen zitten; niet om kunnen gaan met verveling; geen tijd nemen voor zichzelf. Vaak als een vlucht vanuit angst. Angst voor het in contact komen met eigen gedachten en gevoelens waarmee het merendeel dus liever de confrontatie uit de weg gaat. Angst om te dealen met de realiteit noem ik het zelf ook wel.

Wat is er nu echt aan de hand?
Ligt het echt aan de werkdruk? Is de pandemie de uitlokker? Is sociale media de boosdoener? Zijn we meer open over psychische klachten? Leven we zo in ons hoofd dat we niet meer weten hoe we moeten voelen en daardoor maar doorrennen? Is de maatschappij en druk met betrekking tot presteren de trigger?
Hoe dan ook is duidelijk dat we deze burn-out toename niet kunnen negeren!

Take time for yourself!
Een leven zonder stress is niet mogelijk en rust en plezier is daarbij ontzettend belangrijk.
Je brein is ontzettend belangrijk als JIJ goed wilt functioneren en je brein kan alleen goed functioneren als je ook voldoende rust neemt.
Wanneer je echt het meeste uit je leven wilt halen, succesvol en gelukkig wilt zijn, zorg dan goed voor jezelf!
Hou je stresssignalen in de gaten en plan voldoende tijd voor jezelf in!