Verslaving

Hoe hard moet je vallen, voordat je écht gaat leven?

Toen Kazerne12 in mei 2019 zijn deuren opende, koos ik bewust voor de deur in de foto! Deze deur, waarop Keith Richards afgebeeld staat, verwijst naar mijn expertise: verslaving, verslavingsgedrag en patronen. Keith Richards is misschien wel hét stereotiepe beeld/ verhaal over verslaving. Hij schreef het nummer Connection wat verwijst naar zijn verslaving:

Connection (Between the Buttons, 1967)

“ All I want to do is get back to you

Connection, I just can’t make no connection

But all I want to do is to get back to you

Everything is going in the wrong direction

The doctor wants to give me more injections

Giving me shots for a thousand rare infections

And I don’t know if he’ll let me go”.

Keith bedoelt met Connection, dat hij geen ‘connectie’ kan krijgen om zijn dope te scoren. Hij is op zoek naar zijn vaste dealer en waar hij nu zit is geen fatsoenlijke heroïne te krijgen. Met de ‘doctor’ wordt in de verslavingswereld vaak de man bedoeld die een verslaafde kan helpen. Richards nam jarenlang een cocktail van heroïne en cocaïne als ‘ontbijt’. Hij moest letterlijk heel hard vallen om in 1976 eindelijk te stoppen met de coke: hij viel in Fiji uit een kokosnotenboom en moest een levensreddende hersenoperatie ondergaan.

Taboe op verslaving
Er rust een taboe op verslaving, nog steeds.
Dit, terwijl ik weet dat er steeds meer mensen verslaafd zijn en raken aan onder andere alcohol en drugs en denk ook eens aan medicatie!
In Nederland zijn ongeveer een half miljoen mensen verslaafd aan medicijnen. Het gaat hierbij vaak om slaap- en kalmeringsmiddelen en pijnstillers. Dokters schrijven dit voor bij angst, stress en slapeloosheid. Vooral in deze tijd hoor ik dat dit toeneemt.

Dit thema is voor mij geen taboe onderwerp. Sta eens stil bij je eigen verslavingsgedrag, en bepaal zelf eens hoe lang je dit lijden nog gaat dragen of dat je besluit er nu iets mee te doen. De oplossing om los te komen van dit gedrag zit onder andere in: openheid; kwetsbaarheid en verantwoordelijkheid nemen.

Wake up call

Of het nu gaat over loskomen van verslaving of verslavingsgedrag, geloof me wanneer ik zeg dat dit echt niet alleen gaat over de persoon die verslaafd is aan alcohol en/of drugs. Wij mensen kunnen aan zoveel zaken verslaafd zijn, zonder dat de meeste van ons het weten. Zo kun je zelfs verslaafd zijn aan het voelen en oproepen van bijvoorbeeld emoties, denk aan boosheid; het gevoel van de slachtofferrol aannemen; angst…

Vaak moeten wij mensen eerst sterk lijden, voordat we verandering aanbrengen in ons leven. Een wake up call is vaak nodig, voordat we ons gaan richten op een andere weg.

Gun jezelf een andere weg!

Leven is per definitie bewegen en veranderen!

Voel jij dat deze woorden iets met je doen en wil je meer LEVEN en minder lijden?

Aanstaande zondag geef ik een live workshop, waarin ik meer inzicht en informatie geef over deze thema’s. Mis het niet!

Ben je al klaar voor de next level in LEVEN ?
Er zijn nog 4 plekken beschikbaar in het groepstraject “It’s your life now, live it!” dat start op 20-02-2021!!

Interesse? Stuur mij een pm!